Valheen lyhyet jäljet

04.04.2024

Vanha suomalainen sananlasku sanoo, että valheella on lyhyet jäljet, mutta onko näin? Ainakin on eräs valhe, jonka vaikutus yltää tähän päivään saakka vuosituhansien takaa.

Jeesuksen kuoltua hänen hautaansa vartioi suuri joukko roomalaisia sotilaita. Kun enkeli tuli ja vieritti kiven hautakammion suulta, he kävivät ikään kuin kuolleiksi. Sen sijaan, kun muutamat naiset näkivät tyhjän haudan ja kuulivat Jeesuksen ylösnousemuksesta, he lähtivät välittömästi viemään viestiä siitä hänen opetuslapsilleen. Toivuttuaan tapahtuneesta vartijat taas puolestaan kiiruhtivat ylipappien luokse kertomaan tuota samaa uutista.

Kuultuaan vartioilta Jeesuksen ylösnousemuksesta ylipapit tarjosivat heille rahaa ja käskivät kertoa, että opetuslapset tulivat yöllä heidän nukkuessaan ja varastivat Jeesuksen ruumiin (Matt. 28:11-15). Mitenkähän muuten nukkuvat sotilaat mahtoivat tuon väittämänsä varkauden suorittajat tunnistaa? Ylipapit lupasivat vielä lahjoa heidän esimiehensäkin niin, ettei siitä tule sotilaille seurauksia. Vartiossa nukahtaminen oli roomalaiselle sotilaalle todella vakava rikos.

Rahan voimalla tuo valhe lähti sitten voimakkaasti leviämään juutalaisten keskuuteen ja taitaapa levitä vielä, yli kahden tuhannen vuoden jälkeen, meidänkin keskuudessamme. Ihmisten on ehkä helpompi uskoa siihen kuin uskoa Jumalan yliluonnolliseen ihmeeseen.

Jeesus kuitenkin nousi kuolleista ja raamattu kertoo meille, että hän ylösnoustuaan ilmestyi opetuslapsilleen 40 päivän aikana osoittaen elävänsä. Sen jälkeen he saivat tehtäväkseen viedä tuota viestiä hänen ylösnousemuksestaan kaikkialle maailmaa. Heille annettiin myös Pyhän Hengen voima tuota tehtävää varten, ettei mitkään esteet pysäyttäisi tuon tärkeän sanoman etenemistä. Ja niin ilosanoma Jeesuksen ylösnousemuksesta lähti helluntaipäivänä valloittamaan maailmaa.

Saamme olla kiitollisia, että tuo toivon, anteeksiantamuksen ja Jumalan rakkauden sanoma on tullut tänne meidänkin keskuuteemme. Niinpä täälläkin jokainen, joka uskoo häneen voi sydämessään vakuuttua siitä, että Jeesus on ylösnoussut ja elää tänä päivänä.

Eräs hengellisen laulun tekijä runoilee tuosta kokemuksestaan näin: "On Kristus ylösnoussut. Hän elää tiedän sen. Ei vertaistansa toista, mä häntä palvelen. Hän kotiin päin mua johtaa nyt tiellä elämän ja aina avun antaa, on läsnä hän. ...Hän elää! Hän elää! Suo voiman päivittäin. Sä kysyt mistä tiedän sen. Hän on mun syömmessäin." HL 115.

Hyvää pääsiäisen jälkeistä aikaa kaikille!

Erkki Lehtonen

Pastori Juvan helluntaiseurakunta