Valheen lyhyet jäljet

16.04.2022


Vanha suomalainen sananlasku sanoo, että valheella on lyhyet jäljet, mutta onko näin? Ainakin on eräs valhe, jonka vaikutus yltää tähän päivään saakka vuosisatojen takaa.

Kun Jeesus nousi kuolleista, oli hautaa vartioimassa roomalaisia sotilaita. Ylösnousemuksen tapahduttua he kävivät ikään kuin kuolleiksi. Haudalle tulleet naiset kuulivat enkelin suusta Jeesuksen nousseen ylös. He lähtivät viemään tätä viestiä opetuslapsille. Sotilaat sen sijaan menivät ylipappien luokse kertomaan samaa uutista.

Ylipapit tarjosivat kuitenkin rahaa ja käskivät vartioiden kertoa, että opetuslapset tulivat yöllä heidän nukkuessaan ja varastivat Jeesuksen ruumiin (Matt. 28:11-15). Mitenkähän muuten nukkuvat sotilaat mahtoivat tuon väittämänsä varkauden suorittajat tunnistaa?

Ylipapit lupasivat vielä lahjoa heidän esimiehensäkin niin, ettei siitä tule sotilaille seurauksia. Vartiossa nukahtaminenhan oli roomalaiselle sotilaalle todella vakava rikos.

Rahan voimalla tuo valhe lähti leviämään voimakkaasti juutalaisten keskuuteen ja taitaapa levitä vielä meidänkin keskuudessamme. Ihmisten oli varmaan helpompi uskoa valhe kuin uskoa Jumalan yliluonnolliseen ihmeeseen.

Jeesus kuitenkin nousi kuolleista ja raamattu kertoo meille, että hän ylösnoustuaan ilmestyi opetuslapsilleen 40 päivän aikana osoittaen elävänsä. He saivat tehtäväkseen viedä viestiä hänen ylösnousemuksestaan kaikkialle maailmaa. Heidät myös puettiin Pyhän Hengen voimalla tuota tehtävää varten, ettei mitkään esteet pysäyttäisi tuon tärkeän sanoman etenemistä. Ja niin evankeliumi lähti helluntaipäivänä valloittamaan maailmaa.

Saamme olla kiitollisia, että se on saavuttanut meidätkin. Tuo toivon, anteeksiantamuksen ja Jumalan rakkauden sanoma on tarkoitettu myös meidän sukupolvellemme, sinulle ja minulle, vastaanotettavaksi.

Jeesus elää ja on ylösnoussut!

Pääsiäisterveisin

Erkki Lehtonen