Rukous ja lupaukset

11.05.2023

Helatorstaita vietimme Jeesuksen taivaaseen menon muistoksi.

Jeesus oli ylösnousemuksensa jälkeen antanut omilleen tehtävän viedä evankeliumin ilosanomaa kaikkialle maailmaan. Mahtoivatkohan opetuslapset edes ymmärtää siinä vaiheessa tuon saamansa tehtävän suuruutta. Hän oli kuitenkin varannut voiman tuota tehtävää varten ja siksi hän antoi heille lupauksen Pyhästä Hengestä, jonka avulla he tulisivat tuosta tehtävästä suoriutumaan. Hyvinhän he siinä onnistuivatkin, kun tuo evankeliumi on myös meidät täällä pohjolassakin saavuttanut.

Jeesuksen noustua taivaaseen opetuslapset kokoontuivat yhteen rukoilemaan ja odottamaan tuon lupauksen täyttymistä. Paikalla oli opetuslasten lisäksi Jeesuksen äiti Maria, Jeesuksen veljet sekä heidän vaimonsa, yhteensä noin 120 henkeä. Tuo lupaus täyttyikin sitten helluntaina 10 päivää helatorstain jälkeen, jolloin heidät kaikki täytettiin Pyhällä Hengellä. Silloin eri puolilta Jerusalemiin tulleet juhlijat saivat kuulla Jumalan suurista teoista kukin omalla kielellään. Ja tuo toiminta jatkuu vielä tänäkin päivänä eri puolilla maailmaa.

Rukous oli se ovi, joka avasi opetuslasten kohdalla tien tuon Jeesuksen antaman lupauksen vastaanottamiseen. Näin se on ollut varmasti myös monien meidänkin kohdallamme. Silloin, kun me olemme syystä tai toisesta tarvinneet Jeesuksen apua elämässämme, olemme myös sitä saaneet. Olemme kenties hapuilleet mielessämme tuota aika tuttuakin raamatun sanaa: "Avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua" (Ps. 50:15). Monet muutkin raamatun sanan lupaukset ovat saattaneet tulla meille vuosien varrella tutuiksi ja olemme saaneet huomata sen, että Jumala itse vastaa sanastaan ja se mitä hän lupaa sen hän myös tekee.

Rukouksessa me saamme antaa kiitoksen ja kunnian Hänelle kaikesta siitä mitä hän on tehnyt puolestamme, mutta siinä me saamme tunnustaa hänelle myös oman heikkoutemme ja avun tarpeemme, tulla hänen luoksensa juuri sellaisena kuin olemme ja hän kuulee meitä.

Omalla kohdallani luottamus hänen antamiinsa lupauksiin syntyi jo nuorena, kun sain tulla hänen luoksensa. Mielessäni pyöri vain Jeesuksen sanat: "sitä, joka minun tyköni tulee, minä en heitä ulos" (Joh 6:37). Sain siinä hänen edessään tunnustaa syntini ja hän myös antoi ne anteeksi niin kuin monesti sen jälkeenkin, eikä ole todellakaan heittänyt minua pois yhteydestään.

Olen saanut kulkea hänen seurassaan jo vuosikymmeniä. Hänen kauttaan on minulle avautunut tie monien muidenkin hänen lupaustensa vastaanottamiseen niin kuin opetuslastenkin kohdalla tapahtui. Olen varma, että näin tapahtuu sinunkin kohdallasi, kun vain otat ne rukoillen kiitoksen kanssa vastaan.


Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta