Rauhanruhtinas

11.09.2023

Olen kuullut sanottavan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Siinä mielessä olen varmaan itsekin ollut erittäin rakastettu, kun minullakin on kolme etunimeä.

Raamatun aikaan nimellä oli vieläkin suurempi merkitys kuin meillä nykyään. Ne kertoivat jotakin kantajastaan tai hänen elämästään. Joskus nimi saatettiin jopa muuttaa elämässä tapahtuneiden merkittävien tapahtumien johdosta.

Profeetta Jesaja oli ennustanut Jeesuksen syntymästä jo n. 700 vuotta ennen kuin se tapahtui. Tuolloin yksi niistä nimistä, jota hän Jeesuksesta käytti, oli Rauhanruhtinas. Hän kirjoittaa näin:

"Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhanruhtinas" (Jes 9:5).

Millaista rauhaa Jeesus sitten tuli tänne maailmaan tuomaan?

Tuo rauha, jota enkelitkin paimenille tuolla kedolla jouluyönä julistivat, ei ole vain tunnetila, jota näin joulunakin toisinaan koemme. Se ei ole myöskään pelkästään ulkoinen rauhantila, jota yritetään löytää vaikkapa neuvotteluissa eri sotivien osapuolten kesken.

Jeesuksen tuomassa rauhassa on kyse siitä rauhasta, joka syntyy ihmisen päästessä oikeaan suhteeseen Jumalan kanssa, kun hän kokee syntien anteeksiantamuksen. Tuosta rauhasta Jeesus sanoi: "Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon" (Joh. 14:27). Silloin, kun tuo rauha löytyy meidän itsekunkin sydämestä, sillä on vaikutusta myös ihmissuhteisiin lähimmäistemme kanssa ja sitä kautta myös koko yhteiskuntaamme sekä parhaimmillaan jopa valtioidenkin väliisiin suhteisiin.

Näin myös tuo enkelten julistama tärkeä sanoma pääsee toteutumaan myös meidän elämässämme siellä missä sitten joulua vietämmekään: "Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa"

Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa teille kaikille!

Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta