Onnenpäivä

05.04.2023


20. maaliskuuta vietettiin Yk:n kansainvälistä Onnenpäivää. Suomi valittiin viime jo kuudetta kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi. 

Ihmisten onnellisuutta mitattiin kyselytutkimuksin ja erilaisten mittareiden avulla, kuten tarkastelemalla kansalaisten terveystietoja, koulutusta, maan taloutta, korruptiota. Mittaustapa on herättänyt myös kritiikkiä ja jotkut ovat sanoneet, että jos alle 15 vuotiaat otettaisiin siihen mukaan niin tulokset voisivat olla toisenlaiset. Heitä on kuitenkin maailman väestöstä yksi neljäsosa.

Varmaan monet asiat ovat täällä Suomessa suhteellisen hyvin verrattuna moneen muuhun maahan, kun ajattelemme vaikka ilmaista perusterveydenhoitoa, koulutusta jne. Nuo valtaosin ulkoisiin olosuhteisiin keskittyvät mittarit eivät kuitenkaan kerro siitä henkisestä pahoinvoinnista, ahdistuneisuudesta, yksinäisyydestä, väkivallan lisääntymisestä jne. joita olemme saaneet viime aikoina kuulla vaikkapa nuorten keskuudessa.

Varmasti meillä jokaisella on oma kokemuksemme siitä, että mitkä asiat tekevät meistä onnellisia ja olemmeko sitä tällä hetkellä.

Raamatun henkilöiden elämästä voimme kuitenkin nähdä, ettei pelkästään hyvät ulkoiset olosuhteet tehneet heitä onnellisiksi vaan he olivat sitä myös vaikeissa ja varsin puutteellisissakin oloissa, jopa vankeudessa.

Eräs heistä musiikkimies ja suuren kuoron johtaja Aasaf kertoo onnellisuutensa syystä sanoittamassaan laulussa, psalmissa, näin: "Minun onneni on olla lähellä Jumalaa, minä turvaan Herraan, Jumalaani ja kerron kaikista hänen teoistaan"(Ps. 73:28).

Hänen onnellisuutensa perustui siihen, että hän sai turvata elämässään Jumalaan ja vaeltaa hänen yhteydessään. Tällaisen turvan puuttuessa saatamme tuntea itsemme onnettomaksi olivatpa ulkoiset asiamme miten hyvin tahansa.

Miten sitten voisimme päästä noin läheiseen yhteyteen Jumalan kanssa? Näin ennen pääsiäistä on hyvä muistella sitä, mitä Jeesus ennen kuolemaansa vastasi tuohon samaan kysymykseen omille opetuslapsilleen. Hän sanoi näin: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani" (Joh. 14:6). Juuri sen tähden Jeesus kuoli ristillä puolestamme, että meillä olisi hänen kauttaan mahdollisuus saada syntimme anteeksi ja päästä elämään elämäämme Jumalan yhteydessä. Elää onnellista elämää niin tässä ajassa kuin kerran iankaikkisuudessakin ja kertoa tästä mahdollisuudesta toisillekin.


Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta