Oletko valmiina juhliin

18.11.2019

Pian pääsemme taas viettämään Suomen Itsenäisyyspäivää ja sen myötä myös linnanjuhlia.

Ne, jotka ovat saaneet kutsun noihin juhliin valmistautuvat niihin huolella.

Kutsun saaneet ovat todennäköisesti ottaneet tuon kutsun vastaan ja kokevat sen suurena kunnioituksen osoituksena ja pitävät sitä suuressa arvossa. Ainakin ne, jotka ovat harvemmin noiden kutsuttujen listalla.

Kutsuun on siis vastattu todennäköisesti myötävästi ja nyt ollaan tekemässä tarvittavia valmisteluja tuota juhlaa varten. Yksi tärkeimmistä on kysymyksistä on varmaan juhlaan pukeutuminen. Onhan, varsinkin naisten asuja, tarkkailemassa ja kommentoimassa suuri joukko toimittajia ja alan asiantuntijoita.

Näiden ajallisten juhlien lisäksi meitä kutsutaan myös taivaallisiin, siis tämän ajallisen elämän jälkeisiin juhliin. Kertoessaan taivaasta Jeesus käytti usein esimerkkinä vaikkapa hääjuhlia ja pitoja, jotka oli ihmisille tuttuja asioita. Näin he ymmärsivät helpommin millaisesta juhlasta on kyse.

Taivaallisiin juhliinkin tarvitaan kutsu ja tie sinne kulkee ainoastaan Jeesuksen kautta. Siksi Jeesus antoi lähetyskäskyn ja lähetti opetuslapsensa kutsumaan kaikkia ihmisiä kaikkialla maailmassa hänen luoksensa. Tuo työ jatkuu täällä Juvallakin niin kauan, kun hän tulee hakemaan omansa täältä maan päältä luoksensa ja juhlat voivat alkaa. Kysymys kuuluukin, että olemmeko me valmiit silloin, kun hän tulee? Todennäköisesti juuri tuota asiaa Jeesus halusi herätellä kuulijansa miettimään, kun kertoi tuon kertomuksensa noista ylkää vastaan lähteneistä kymmenestä neitsyestä. ( Matt 25:1-13).

Pukeutumishuolia ei ymmärtääkseni silloiset hää- tai muut isommat juhlat aiheuttaneet vaan jokaiselle kutsun vastaanottaneelle oli juhlapukukin jo valmiiksi varattuna "talon puolesta".

Noihin taivaallisiin juhliin kelpaavan puvun Jeesus hankki meille ristinkuolemallaan ja tarjoilee sitä meille nyt armonsa ja anteeksiantamuksensa kautta.

Lina Sandell-Berg kuvailee tuota pukua koskettavasti sanoittamassaan hengellisen laulukirjan laulussa:

" Oi Jumala, nyt iloitsen:
sinulta puvun sain.
Mä kelpaan siinä taivaaseen;
se lahja autuain.

Se kylliksi on autuuteen.
En muusta huolikkaan.
Se vanhurskaus on Jeesuksen,
ostettu kuolollaan" (HL 415).

Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta