Pelottaako?

19.09.2018

Muistan vuosia sitten omalta ala-kouluni ajoilta tilanteen, jossa pelko sai minusta täydellisen yliotteen. Olin silloin matkalla hammaslääkäriin. Kotoani oli matkaa vastaanotolle noin viisi kilometriä ja poljin sinne rohkeasti yksin pyörälläni sovittuun aikaan. Kaikki meni siihen asti ongelmitta. Siinä odotushuoneessa kuunnellessani hammaslääkärin poran ääntä minuun iski kuitenkin pelko ja lähdin samantien sieltä polkemaan kotia kohti. Vasta vuosia myöhemmin ymmärsin, ettei niin olisi kannattanut tehdä. Minulta jouduttiin nimittäin yläkouluikäisenä poistamaan pari hammasta, kun ne olivat reikiintyneet niin pahasti, ettei niitä vielä sen aikaisilla menetelmillä pystytty pelastamaan.

Meitä saattaa pelottaa monet asiat näkyivät ne meistä ulospäin tai eivät. Tuo pelko takaa paljastuu usein oikean tiedon puute niistä asioista, joita tulemme kohtaamaan. Ikävät kokemuksetkin saattavat edesauttaa monien pelkojen syntymistä. Lisääkö tieto tuskaa vai voisiko se joskus jopa vapauttaa meitä turhista peloista?

Yksi pelkomme aiheista on usein Jumalan kohtaaminen. Varsinkin kuoleman lähestyessä tuo hänen kohtaamisensa ajan rajan toisella puolella askarruttaa. Varsinkin silloin, kun ymmärrämme rikkoneemme häntä vastaa. Näinhän se oli raamatussa mainitun ensimmäisen ihmisparinkin kohdalla.

Jumala etsi heitä ja kutsui luokseen sen jälkeen, kun he olivat rikkoneet Jumalaa vastaan ja syöneet sen puun hedelmiä, joita hän oli heitä kieltänyt ottamasta. He häpesivät niin tekoaan kuin itseäänkin ja piiloutuivat. Heitä pelotti kohdata Jumalaansa, jonka läsnäolosta he olivat siihen asti saaneet nauttia paratiisissa. Pelko oli vallannut heidän mielensä ja sai heidät käyttäytymään sillä tavalla kuin käyttäytyivät. He toki tiesivät jo silloin, että tuolla teolla on myös seurauksensa ja he joutuisivat kohtaamaan kuoleman, koska Jumala oli sen jo etukäteen heille sanonut. Siksi kuoleman ja Jumalan kohtaaminen saattaa olla meillekin tänä päivänä pelottava asia.

Jeesus kuoli kuitenkin juuri sen tähden ristillä, että voisi vapauttaa meidät tuosta pelosta (Hepr. 2:14-15). Uskomalla henkilökohtaisesti Jeesukseen ja tuohon hänen hankkimaansa sovitukseen meillä kaikilla on mahdollisuus palata uudelleen Jumalan yhteyteen. Näin voimme elämässämme iloita hänen läsnäolostaan niin tässä ajassa kuin kerran iankaikkisuudessakin ja tehdä turvallisin mielin matkaa kotia kohti.

Jumalan läsnäolon täyteistä syksyä teille kaikille!

Terveisin Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta