Kuoleman lista elokuva esitettiin Juvan Kinossa

30.04.2024

Juvan Kinossa esitettiin sunnuntaina 5.5. klo 16.30 suomalainen, vapaaehtoisvoimin tehty draamadokumentti Kuoleman lista. Dokumentti kertoi Suomessa pitkään vaietusta aiheesta, juutalaisten luovutuksesta Suomesta Saksaan kesällä 1942.

Heinäkuussa 1938 Itävallasta saapui juutalaisia pakolaisia laivalla Suomeen Saksan liitettyä Itävallan hallintaansa. Pakolaisten joukossa olivat veljekset Georg ja Stefan Kollmann. Jatkosodan alettua juutalaispakolaisten olot Suomessa heikkenivät ja lopulta he joutuivat työleireille, joita oli eri puolilla Suomea. Pieni joukko natsimielisiä virkamiehiä suunnitteli juutalaisten pakolaisten luovuttamista Saksan Gestapolle, osin Suomen hallituksen tietämättä. Hanke tuli julki, mutta sitä ennen kahdeksan juutalaista ehdittiin luovuttaa Saksaan. Luovutetut joutuivat Auschwitzin keskitysleirille. Elokuva kertoi näistä tapahtumista.

Ohjaaja Martti Takalo on kertonut, että elokuvan tarkoituksena on mm. tuoda esille se, miten marsalkka Mannerheimin vaatimuksesta Suomen valtionjohto keskeytti luovutukset saatuaan tietää sisäministerin ja Valpon päällikön omavaltaisista toimista, sekä lisäksi vastustaa antisemitismiä ja rohkaista seisomaan juutalaisen kansan rinnalla ja tukena.

Elokuvan on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut Martti Takalo. Elokuvan kertojana ja asiantuntijana on kapteeni evp. Olli Seppänen. Elokuvassa näyttelee noin 60 harrastenäyttelijää lähes 70:ssä eri roolissa. Elokuva kestää puolitoista tuntia ja sisältää paljon informaatiota ja yksityiskohtia sodanaikaisista tapahtumista.

ICEJ on järjestänyt elokuvan kiertueen eri puolille Suomea ja Juvalla se esitettiin Juvan helluntaiseurakunnan kutsusta. Lisätietoa esityspaikoista ym. saat TÄSTÄ linkistä.