Kiitollisuus

19.10.2019

 "Tervetuloa viettämään tätä pientä hetkeä kanssani näiden elämämme tärkeinpien asioiden äärellä. 

Eräässä televisio-ohjelmassa haastateltiin henkilöä, joka oli hypännyt rahtilaivan kannelta, seitsemän metrin korkeudelta, hyiseen mereen pelkissä boxereissa pelastaakseen veden varaan joutuneen työtoverinsa.

Hän oli nähnyt, kuinka tuo hänen työtoverinsa oli yrittänyt kylmässä vedessä vielä viimeisillä voimillaan tarttua hänelle laivasta heitettyyn pelastusköyteen, mutta menettänyt sitten tajuntansa ja painunut pinnan alle.

Tämä hänen toverinsa ei ollut epäillyt hetkeäkään hypätessään mereen ystävänsä avuksi. Hän sai hänet lopulta tuotua ylös laivaan vaikka samalla loukkasikin itseänsä.

Tuota haastattelua kuunnellessani mieleeni nousee se mitä Jeesus teki meidän puolestamme ristillä. Hän näki, että me olimme rikkoneet Jumalaa vastaan ja joutuneet pois hänen yhteydestään, olimme kuolemanvaarassa. Kuolemalla en tarkoita tässä yhteydessä vain tätä ajallista kuolemaamme vaan myös iankaikkista eroa elävästä Jumalasta.

Hän näki hätämme, lähti liikkeelle ja antautui itse kuolemaan ristillä puolestamme pelastaakseen meidät. Hän ei jättänyt sitä tekemättä vaikka tiesikin mitä se hänen omalla kohdallansa tulisi merkitsemään. Hän teki sen vain ja ainoastaan rakkaudesta meitä kohtaan niin kuin tuo tuttu raamatun jaekin sen meille ilmaisee: "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän" Joh 3:16.

Meidän on kuitenkin joskus vaikea myöntää, ettemme pysty pääsemään enää omin avuin Jumalan yhteyteen. Meidän ainut toivomme tässä asiassa on luottaa ja uskoa Jeesukseen ja antautua hänen pelastettavakseen.

Olen kuullut pelastusalan ammattilaisten joskus sanovan, että sellainen ihminen on paljon helpommin pelastettavissa, joka ei enää jaksa laittaa itse vastaan. Tuskinpa meidänkään kannattaisi enää kovin paljoa tuollaista rakkautta vastustella vaan ottaa tuo meille tarjottu apu kiitollisena vastaa.

Itse olen kovasti kiitollinen siitä kuin sain 17-vuotiaana nuorena miehenä ottaa tuon hänen tarjoamansa avun vastaan. Muistan vielä hyvin elävästi sen päivän, kun polvistuin yksin kotona ollessani vanhempieni sänkykamarissa ja pyysin Jeesusta tulemaan elämääni ja antamaan kaikki syntini anteeksi. Hän teki sen niin kuin on sanassaan luvannutkin. Siitä hetkestä asti olen saanut iloita hänen läsnäolostaan ja avustaan niin elämäni hyvinä kuin huonompinakin päivinä.

Ihan oikeutetusti tuota työtoverinsa pelastanutta laivan perämiestä kiitellään siitä mitä hän teki ja ehkä hänet on jo nyt palkittu hengenpelastajan ansiomerkilläkin. Meilläkin on varmasti aihetta kiittää Jeesusta siitä mitä hän on tehnyt puolestamme.

Terveisin Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta

Ps. Puhe on pidetty Ylen aamuhartaudessa 19.10.2019

Voit kuunnella puheen alla olevasta linkistä: