Hyviä tekoja

04.09.2020

Korona aika on rohkaissut meitä ehkä paremmin kuin aiemmin näkemään lähimmäistemme tarpeet ja auttamaa niisssä mahdollisuuksiemme mukaan. Tekemään hyviä tekoja.

Jeesusta on usein pidetty tällaisten hyvien tekojen ja lähimmäisen rakkauden esikuvana niin kuin koko Uutta testamenttiakin, jossa näistä teoista on meille kerrottu. Jeesuksesta sanotaan, että hän kulki ympäri maata, teki hyvää ja paransi ihmisiä ( Apt. 10:38 ). Hän kertoi myös esimerkin laupiaasta samarialaisesta, joka oli joutunut ryöstetyksi ja pahoinpidellyksi. Nyt hän makasi tien vieressä ja oli ohikulkijoiden avun tarpeessa. Yksi ohikulkijoista pysähtyi häntä auttamaan ja hän oli juuri tuo laupias samarialainen, joka hoiti hänen haavansa ja vei hänet saamaan jatkohoitoa majataloon. Tällä esimerkillä Jeesus muistutti meitäkin pitämään huolta lähimmäisistämme. Apuamme tarvitsevien määrä täällä meidänkin keskellämme näyttää olevan pikemminkin nousu- kuin laskusuunnassa, joten autettavia riittää. Monen onkin helppo hyväksyä Jeesus tällaisena hyvien tekojen tekijänä, josta on hyvä ottaa oppia.

Jeesus teki täällä maan päällä vaeltaessaan kuitenkin sellaisenkin hyvän teon, jota me emme pysty tekemään. Hän avasi meille kuolemalla ja ylösnousemuksellaan tien Jumalan yhteyteen ja iankaikkiseen elämään Taivaassa. Tuo teko jakaakin jo sitten ihmisten mielipiteitä siinä, että uskoako siihen vai ei. Monille tuo usko Jeesukseen hiertää kuin kivi kengässä ja pulpahtelee esille elämän eri vaiheissa varsinkin silloin, kun Jumala nostaa tuon asian aina aika ajoin heidän mietittäväkseen.

Eräs itseään ateistina pitävä mies teki kovasti töitä todistaakseen, ettei Jumalaa ole olemassa. Kerran hän tapasi kuitenkin uskovan miehen, joka kysyi häneltä, että miksi hän näki niin paljon vaivaa tuossa työssään, jos Jumalaa ei ole kerran olemassa niin eikö hän vain voisi yksinkertaisesti jättäisi tätä rauhaan. Siihen mies vastasi: "että kyllähän minä jättäisinkin, mutta kun Jumala ei jätä minua rauhaan". Näinhän se voi käydä meidänkin kohdallamme, kun Jumala vetää meitä tavalla tai toisella puoleensa.

Se mitä Jeesus teki puolestamme on suurin teko ja rakkauden osoitus mitä voi ikinä olla. Sen perusteellahan meillä on mahdollisuus saada, uskomalla häneen, kaikki syntimme anteeksi ja päästä elämään elämäämme Jumalan yhteydessä niin täällä ajassa kuin kerran iankaikkisuudessakin.

Voimme siis hyvällä syyllä iloita tuosta Jeesuksen tekemästä hyvästä työstä, jonka hän teki ja rakentaa niin tämä ajallinen elämämme kuin tulevaisuutemmekin sen varaan. Sanoohan raamatun sana, että se joka häneen uskoo ei ole häpeään joutuva ( 1. Piet 2:6 ).

Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta