Kevätjuhlia ja juhlavaatteita

14.03.2022

Kevät on monien juhlien aikaa. Erityisesti äskettäin ollut päivä 22.2.-22 oli varsin suosittu avioliiton solmimispäivä. Mitä arvokkaammat juhlat meillä on tiedossa sitä tarkemmin kiinnitämme huomiomme siihen millaisissa vaatteissa olemme sinne menossa.

Raamatun aikaisissa hääjuhlissa kenenkään ei tarvinnut kuitenkaan olla huolissaan siitä, ettei ollut varaa hankkia sinne tarvittavaa vaatetusta ja jäädä sen tähden pois juhlista. Silloin oli tavallista, että isäntä hankki vaatteet kutsutuille.

Jeesus puhuu häistä (Matt. 22:1-14) joissa yksi vieraista oli tullut juhliin omissa vaatteissaan.

Hänen motiiveitaan voimme vain arvailla. Hänelle tarjottuja vaatteita hän ei ollut kuitenkaan kelpuuttanut.

Noista juhlista Jeesus puhui, kun hän halusi ihmisten tietävän millaiset juhlat meitä taivaassa odottavat. Niihin meillä ei ole kuitenkaan asiaa "omissa vaatteissamme". Mitkään tekomme, olivatpa ne sitten miten hyviä tahansa, eivät riitä avaamaan meille noita taivaallisen hääsalin ovia. Sen tekee

vain usko Jeesukseen omana Herranamme ja Vapahtajanamme. Siitä kerrotaan meille Roomalaiskirjeen 3. luvussa jakeissa 21-25.

Tuossa puvussa, jonka Jeesus ristinkuolemallaan on meille hankkinut, kelpaamme noihin taivaallisiin juhliin, eikä meitä karkoiteta sieltä pois niin kuin kävi tuolle kertomuksen miehelle.

Näin pääsiäisen lähestyessä meidän on varmasti hyvä, kaiken tämän epävarmuuden keskellä, pysähtyä hetkeksi kiitollisena miettimään kaikkea sitä mitä Jeesus on puolestamme tehnyt. Sen voimme tehdä vaikka tämän hengellisen laulun äärellä, jossa lauluntekijä kirjoittaa näin: "Oi Jumala, nyt iloitsen: Sinulta puvun sain. Mä kelpaan siinä taivaaseen, se lahja autuain" (Liina Sandell-Berg HL 415).


Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta