Hän elää sittenkin

21.04.2023


Pääsiäinen on takana ja helatorstai edessä, jota vietetään Jeesuksen taivaaseen astumisen muistoksi. Tuon 40 päivän ajan Jeesus käytti ilmestyen opetuslapsilleen osoittaen olevansa elossa.

Olen saanut vierailla useasti tuossa puutarhassa Jerusalemissa, jossa Jeesuksen tyhjää hautaa esitellään turisteille. Tuo paikka on kaunis puutarha, jossa tuo siltä aikakaudelta peräisin oleva hauta sijaitsee. Vaikka tuo tyhjän haudan näkeminen onkin vaikuttava kokemus se tuskin saisi ketään vakuuttumaan hänen ylösnousemuksestaan, kun niin ei tapahtunut hänen opetuslastensakaan kohdalla. Siihen tarvittiin Ylösnousseen henkilökohtaista kohtaamista.

Pari opetuslasta oli pääsiäisen jälkeen masentuneina kulkemassa pois Jerusalemista Emmauksen suuntaan. He halusivat unohtaa niin toiset opetuslapset kuin kenties heidän mielestään hukatut vuotensakin Jeesuksen seurassa, koska Jeesus ei ollutkaan osoittautunut siksi jollaiseksi he hänet omassa pienessä mielessänsä olivat kuvitelleet.

He olivat kuvitelleet, että Jeesus tulisi perustamaan jo silloin maan päälle valtakunnan, jossa he saisivat yhdessä hänen kanssaan hallita. Siitä huolimatta, että Jeesus oli jo kolmisen vuotta heitä opettanut kuolemastaan ja ylösnousemuksestaankin, ei tuo opetus näyttänyt menneen perille. Heillä oli vääränlainen kuva Jeesuksesta ja hänen tehtävästään täällä maan päällä.

Saatuaan Jeesukselta itseltään kuulla siitä mitä hänestä oli sanassa sanottu heidän väärät mielikuvansa alkoivat väistyä. He alkoivat nyt oikeasti ymmärtää mitä Jerusalemissa oli noina päivinä tapahtunut ja masennus haihtui heidän mielestään. Jeesus oli avannut heidän ymmärryksensä käsittämään kirjoituksia. Nähtyään aterialla ollessaan todennäköisesti vielä nuo Jeesuksen haavatkin hänen käsissään, he tunnistivat Jeesuksen. Ilo ja riemu täytti heidän sydämensä. Niinpä, vaikka oli tullut jo pimeä, halusivat he lähteä heti n.12 kilometrin pituiselle paluumatkalle Jerusalemiin kertoakseen toisillekin opetuslapsille Jeesuksen olevan elossa. Tuo kertomus löytyy Luukkaan evankeliumin luvusta 24 jakeista 13-35.

Mekin saatamme helposti masentua ja olla valmiit jättämään taaksemme niin toiset uskovat kuin hengellisen elämänkin, mikäli meillä on tuollainen vääränlainen kuva Jeesuksesta. Tuo kuvamme hänestä on saattanut muodostua omien ajatustemme, kenties ikävien kokemustemme tai jopa väärän opetuksenkin tuloksena. Ainut lääke sen oikaisemiseksi on tutustua Jeesukseen juuri sellaisena kuin hän on. Onneksi tuo tieto on meidänkin ulottuvillamme uudessa testamentissa, koska se on sinne tallennettuna juuri noiden innokkaiden silminnäkijöiden, hänen opetuslastensa, toimesta.

Näin meilläkin on mahdollisuus, noiden Emmaustien matkalaisten tavoin, löytää se mahdollisesti jo kadoksissakin ollut uskomme uudelleen ja päästä iloitsemaan siitä, että Jeesus elää sittenkin.

Erkki Lehtonen