Elävän veden lähteillä

16.09.2021

Puhdas ja raikas vesi on elämän ehto täällä maapallolla niin ihmisille kuin muullekin luomakunnalle. Tuon puhtaan veden merkitys on tullut täällä Juvallakin konkreettisesti tietoisuuteemme tässä viime viikkojen aikana.

Raamattu kertoo Jeesuksen julistaneen Lehtimajajuhlan viimeisenä päivänä temppelissä näin: "Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon". Tuota kyseistä Lehtimajajuhlaa vietetään Israelissa edelleenkin juuri näihin aikoihin. Jeesuksen aikana tuossa juhlassa, seitsemänä ensimmäisenä päivänä, valkopukuiset papit marssivat kulkueena Siiloan lammikolle. Sieltä he ottivat kultaisiin astioihin vettä, jolla he valelivat alttarin temppelissä ja lauloivat samalla: "te saatte ilolla ammentaa vettä pelastuksen lähteistä". Juhlamenot muistuttivat kansaa siitä, miten Jumala oli pitänyt yliluonnollisella tavalla huolta kansansa veden saannista 40 päivän erämaavaelluksen aikana.

Jeesus jatkoi vielä julistustaan: "joka uskoo minuun, hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat" (Joh 7:37-38). Tuolla hän tarkoitti Pyhää Henkeä, jonka hänen omansa tulisivat saamaan.

Hengellisissä tilaisuuksissa kutsutaan toisinaan ihmisiä tulemaan Jeesuksen luokse. Näin Jeesuskin teki tuolla temppelissä. Raamattu kertoo hänen tehneen sen huutamalla suurella äänellä niin, että tuo viesti varmasti tavoitti hänen kuulijansa. Mahtaakohan tuo sama viesti löytää tänä päivänä tiensä niiden ihmisten sydämiin, jotka sitä odottavat, kaikista käytettävissämme olevista nykytekniikoista huolimatta? Sitä on meidän kristittyjen hyvä aina välillä pysähtyä miettimään.

Mikäli meidän on jano, voimme nyt täällä Juvallakin saada hanasta tai kraanasta, miten se nyt sitten missäkin päin Suomea sanotaankaan, puhdasta ja raikasta vettä juodaksemme. Jos sen sijaan janoamme sitä vettä, jota Jeesus meille tarjoaa, meillä ei ole tänäkään päivänä muuta mahdollisuutta, kun ottaa tuo hänen janoisille osoittama kutsunsa vastaan ja tulla hänen luokseen.

Usko Jeesukseen avaa meille tien Jumalan yhteyteen ja sille lähteelle, joka saa nuo virrat pulppuilemaan sisimmästämme aina iankaikkisuuteen asti. Tuo Pyhän Hengen virta kertoo niin meille kuin lähellämme eläville ihmisille siitä elävästä yhteydestä, joka meillä on Jumalan kanssa ja samalla se pitää hengellisen elämämme tuoreena ja elinvoimaisena.

Mikäli tuo lähde on syystä tai toisesta päässyt tukkeutumaan elämässäsi niin voit pyytää Jeesusta avaamaan sen uudelleen.

Tuosta samasta lähteestä Emil Gustafson runoili jo 1800 -luvulla näin:

"Mä lähteellä elämän viipyä saan ja ylistää Jeesustani. Tää lähde ei kuivua voi milloinkaan, vaan iäti on turvani. Ken lähteellä elää, hän onnelinen ja alati autuas on. Ken juurtua sanaan saa lupausten, on voimansa loppumaton." HL 387

Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta