Ehjä ihminen

18.09.2019

Kirjoittaessaan Tessalonikissa asuville uskoville Paavali päättää kirjeensä seuraavanlaiseen toivotukseen: "Itse rauhan Jumala pyhittäköön teidät kokonaan ja varjelkoon koko olemuksemme, teidän henkenne, sielunne ja ruumiinne, niin että olette nuhteettomat Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa" ( 1 Tess 5:23 ).

Jumala siis tahtoo, että meidän henkemme, sielumme ja ruumiimme voisivat hyvin. Hän on tehnyt ja tekee varmasti tälläkin hetkellä kaikkensa, että näin voisi tapahtua myös meidän kohdallamme.

Fyysisestä terveydestä puhutaan paljon ja ymärrämme varmaan, että siitä huolehtiminen auttaa meitä jaksamaan työelämässä pidempään ja helpottaa elämäämme myös silloin, kun inhimillisesti askeleemme alkavat iän myötä lyhentyä.

Voidakseen hyvin myös sielunmaailmamme tarvitsee huolenpitoa. Meistä ei ole tehty tunteettomia robotteja vaan voimme nauttia ja iloita monista asioista, jota voimme aistia ympärillämme. Jopa parinkymmenen minuutin retken luonnon keskellä on todettu vähentävän vaikkapa stressiämme merkittävällä tavalla. Itse pidän kovasti järven rannalla saunomisesta ja uimisesta. Sen harrastamiseen olikin tänä kesänä hyvät mahdollisuudet.

Näiden molempien elämämme osa-alueista hoidon tärkeydestä me kuulemme ja saamme opastusta lähes päivittäin. Mutta usein se elämämme tärkein asia jää vähemmälle huomiolle ja se on hengellinen elämämme. Miksi se sitten on niin tärkeä? Se on tärkeä siksi, että ilman sitä meiltä puuttuu se tärkein palanen elämästämme, joka on yhteys Jumalan kanssa.

Tuota puuttuvaa palasta etsiessään 22 -vuotias ahdistunut nuori mies, Paavo Ruotsalainen, meni kysymään neuvoa seppä Högmannilta. Tämä vastasi hänelle: "Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki - Kristuksen sisällinen tunteminen". Kun tuo asia oli sepän kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen hänelle lopulta valjennut, oli Paavo hypähdellyt kuin peura, täynnä iloa ja kiitollisuutta Jumalaa kohtaan.

Tuollaista armollisen Jumalan kohtaaminen ja pelastuksemme perustuksen ymmärtäminen saa varmasti meidänkin sydämistämme nousemaan kiitoksen hänen puoleensa. Kukin meistä tekee sen vain omalla persoonallisella tavallamme.

Kun elämässämme kaikki nuo kolme osa-aluetta ovat kunnossa, pääsemme varmasti iloitsemaan siitä kokonaisuudesta millaiseksi Jumala on meidät itsekunkin luonut. Näin saamme Jeesuksen seurassa ja hänen hyvässä hoidossaan kasvaa entistä eheämmäksi ihmiseksi niin kuin tuon virren viimeisessä säkeistössä kerrotaan.

"Tie valmis on, ja päässä sen vastaus löytyy ikuinen, ja kerran ehjä ihminen ylistää tietä Kristuksen" (Virsi 511 San. Tytti Jäppinen 1981).

Terveisin

Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta