Tarjan lähettikirje Unkarista helmikuu 2020

10.03.2020

Tarja Honkanen
Tarja Honkanen

Jeesus sanoi: "Eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän. Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa" (Luukas 10:2). Ja helmikuun 19 päivä Kuopion Tukikohta-seurakunnasta saapui kaksi lähettilästä luokseni suunnittelemaan kesäaktiota. Olin pyrkinyt tarjoamaan odotetuille vierailleni uskollisen kaakeliuunin lämmön sulostuttamat yöunet Sopronin kotikolon suojassa, mutta kuinkas kävikään? Vierailu alkoi vauhdikkaissa merkeissä, sillä kaakeliuunissa piili tietämättäni vaarallinen halkeama, josta tuli pääsi leviämään uunin yläpuolella olleisiin pahvilaatikoihin. Olin varmistanut aiemmin vuokraemännältä, että kaakeliuuni on huollettu ja varmasti käyttöturvallinen, joten tämän olisi pitänyt olla mahdotonta. Kiitos Herralle, sain tulipalon taltutettua ajoissa eikä se levinnyt rakenteisiin!

Taloon ehti kuitenkin levitä melkoinen palaneen käry ja jätänkin rukousaiheeksi sen, että saan kotini Sopronissa jälleen raikkaaksi ja ilman puhtaaksi ja hyväksi hengittää. Torstaiaamuna me neljä lähdimme onneksi raikkaampiin maisemiin, kohti romanikyliä, ensin Várpalotaan, jossa uskollisen ystäväni Bandin perheen kakkoskodista oli määrä tulla "tukikohtamme" kylävierailujen ajaksi. Herra tätä vieraanvaraista perhettä siunatkoon! Eipä puuttunut meiltä mitään, kun perheen äiti Martha oli laittanut meitä varten paikallista unkarilaista ruokaa ja lämpöäkin tuvassamme riitti, kun yksi perheen aikuisista lapsista kävi sillä aikaa lämmittämässä takan hehkuvaksi. Sisarille tarjoiltiin lämpimässä tuvassa aamupuuroa oikein kauhalla ja kapustalla     (kuva 1 )!

Várpalotassa sijaitsee myös Joosuan entinen koulu, jonne koen tärkeäksi pitää yhteyttä edelleen. Entinen opettaja Anita oli Joosualle mitä sydämellisin, ja tämän pienen luokan luokkahenki oli jotain aivan vertaansa vailla. Perjantaiaamu alkoikin kouluvierailulla.

Opettaja toivotti entisen oppilaansa tervetulleeksi lämpimien halausten kera ja luokkatovereiden riemullahan ei ollut mitään rajaa tämän komean "zozon" (heidän Joosualle antamansa lempinimi) nähdessään, kuten kuvasta näkyy (kuva 2).

Kiitos Jumalalle, koulun henkilökuntaan on muodostunut erinomainen yhteys, joka jatkuu vieläkin! Rehtori tahtoi näyttää vierailleen koulun tietokoneluokan hienouksia ja uutta jumppasalia ja Anita opettaja ehdotti jopa, että kun seuraavan kerran lähden vierailulle romanikyliin maaliskuussa, toisin Joosuan siksi päiväksi kouluun! Mitäpä hän romanikylillä notkumaan äidin kanssa silloin, kun on mahdollisuus pitää sillä aikaa hauskaa näiden tuttujen luokkakavereiden kanssa ja tavata tätä ihmeellisen rakastavaa opettajaa. Kiitos Herralle Anita-opettajasta!

Jätän rukousaiheeksi koko koulun henkilökunnan ja erityisesti Joosuan opettajan ja luokkatoverit, että Herra saisi pelastaa heidät. Pyydän myös että rukoilisitte Joosualle uusia, hyviä ystäviä, joita hän voisi tavata myös Sopronissa ja myös sellaista tukihenkilöä, joka voisi äidin seuran vastapainoksi käydä silloin tällöin vaikka pelailemassa Joosuan kanssa jotain pallopelejä tai vastaavaa.

Kouluvierailun jälkeen matkamme jatkui kohti Mezöszentgyöryn kylää. Mutkaisia teitä pitkin oli turvallista ajella uskollisella rukousvastauksellani eli punaisella Aronalla. Kyllä on tällä menopelillä ilo ajella! Vierailimme Dianan kotona, jossa oli paikalla tällä kertaa vain kaksi perheen pienimmäistä taaperoa, Dianan veli ja vanha aivohalvauksen jälkeen sänkypotilaana päivänsä viettävä appiukko. Miesparalla oli allaan märät lakanat ja aikamoinen makuuhaava takapuolessa.

Onneksi matkassa oli mukana lääkärisnainen! Akteekkivierailun jälkeen Diana ja paikalle saapunut ystävätär saivat oikein kädestä pitäen opastusta makuuhaavan hoitoon. Sängyn vierellä vakuutimme, että Jeesus auttaa ja saimme siunata koko perhettä ja rukoilla Jeesukselta apua tämän perheen elämään. Pyydän teitäkin rukoilemaan Dianalle ja hänen perheelleen Jumalan siunausta, ja että tämä nuori perheenäiti oppisi myös oma-aloitteisemmaksi perheensä asioiden hoidossa.

Seuraava matkakohteemme oli Ozoran kylä, jossa kohtasimme Kristianin 16v ja hänen perhekuntaansa (kuva 4). Suuri kiitosaihe on se, että perheen äiti ja isä olivat nyt molemmat saaneet töitä. Jospa Herra avaisi nyt heidän sydämensä vastaanottamaan pelastuksen, sillä viime kerralla vakuutin heille, että Jeesus voi auttaa työpaikan saamisessa, kun rukoilemme häneltä apua. Perheen isoäiti oli nyt vastuussa taloudenhoidossa, kun vanhemmat olivat viikot toisella paikkakunnalla töissä.

Illalla meidän oli määrä tavata Tolnan pastori Antal Ozoran kulttuuritalon kokouksessa ja kartoittaa yhteistä työtämme. Talo täyttyi innokkaista osallistujista jo hyvissä ajoin ja iltakokous pidettiin täpötäydessä huoneessa! Kulttuuritalon (kuva 5) ja kokousväkeä (kuva 6) hieman alempana.

Kiitosaihe oli se, että kylässä oli nyt myös toinen nuorukainen, Romeo, joka tuli iltakokoukseen oma Raamattu kainalossa ja tarjoutui jopa tulemaan lastenleirille tulkiksemme. Mutta sydämiimme hiipi kuitenkin huoli Kristian pojasta, joka ei saapunut iltakokoukseen: onko jokin vialla?

Ottaisitteko Kristianin erityisten siunauksienne suojaan, että Jumala varjelisi hänet kaikelta pahalta. Ozoran kylän nuoret elävät kaikenlaisten houkutusten keskellä. Ozoran sitoumukset kesän hippifestivaaleihin pistivät jopa aikaisemmat leirisuunnitelmat uusiksi, sillä osa keskeisistä kyläläisistäkin on kyseisillä festivaaleilla töissä.

Kesäaktion ajankohta varmistui ajalle 4.7-15.7, joka on siis Tukikohdan kesäaktiotiimin matkustusaika aktion alusta loppuun. Ozoran kylässä aktioryhmän on määrä viettää 6.7-10.7 välinen aika.

Tiistaista perjantaihin on suunnitteilla pitää Ozoran kylässä lastenleiri teemalla "Jeesus on Herra". Herra auttakoon että Ozoran kylän asukkaiden hengelliseen pimeyteen voisi loistaa Jeesuksen elämää antava valo, kuten Johanneksen evankeliumissa (1:4-5, 9) kerrotaan: "Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Valo loistaa pimeydessä, eikä pimeys ole saanut sitä valtaansa. ... Todellinen valo, joka valaiseen jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan." Aamen! Tulkoon valkeus Ozoran kylän lasten ja heidän vanhempiensa sydämiin!

Heinäkuussa Kuopion Tukikohta-seurakunnalta on siis tulossa viisihenkinen aktiotiimi työtäni tukemaan. Ozoran lastenleirin jälkeen seitsenhenkinen aktioryhmämme tulee siirtymään läheiseen Tolnan kaupunkiin, jossa on tarkoitus pitää nuorisolle suunnattu päivä maanantaina 13.7. Kesäaktiossa on vielä paljon valmisteltavaa, ja jätänkin tämän kesäaktion teidän rukouksienne huomaan! Elon Herra varjelkoon kaikkia meitä ja siunatkoon työn niin että Jumalan hyvä tahto saa tapahtua Ozoran kyläläisten ja myös paikallisten uskovien elämässä ja heidän kauttaan.

Pyydän teitä rukoilemaan romanikylien ja myös niiden lähiseurakuntien, erityisesti Tolnan ja Várpalotan seurakuntien, puolesta. Tolnan seurakunnan papista Antalista ja hänen missiotiimistään on tulossa työlleni tärkeä yhteistyökumppani, kiitos Herran. Jumala heitä siunatkoon ja nostakoon uskovia myös työskentelemään Mezöszentgyöryn kyläläisten parissa. Ja kunpa vielä saisimme nähdä, että Karin rukouksiin vastataan ja tänne saa kerran syntyä romaniseurakunta. Se on suuri rukousaihe.

Kiitos tuestasi, rukouksesta ja rahasta. Siilinjärven Helluntaiseurakunnan tilinumero on:

FI98 4786 1020 0269 02 merkintä Unkarin romanityölle

Tarja ja Joosua Honkanen Déak Tér 4/ fz 3a . 9400 Sopron Ungarn