Enkelten sanoma ensimmäisenä jouluna

23.12.2017

"Kunnia Jumalalle korkeuksissa...

Tuo oli se sanoma, jota enkelikuoro kaiutti paimenten kedolla Betlehemissä ensimmäisenä jouluna.

Miten me voimme antaa sitten kunnian Jumalalle itsekukin myös tänä jouluna. Raamattu sanoo, että "se joka kiitosta uhraa, kunnioittaa minua" (Ps 50:23).

Kiitoksen ja tunnustuksen antaminen toiselle ei ole aina helppoa. Mutta jos mietimme kaikkea sitä mistä me voimme olla tänään kiitollisia se auttaa meitä pääsemään helpommin tuohon päämäärään. Suurin kiitosaihe meillä on siitä, että Jumala antoi Jeesuksen tänne keskellemme. Sen tähdenhän me tätä jouluakin vietämme.

...ja maassa rauha ihmisten kesken

Katsellessamme ympärillemme rauhan sijasta valitettavan usein väkivalta ja vihamielisyys nostaa kuitenkin päätään. Ihmisten ja kansakuntien välejä pyritään monasti ratkaisemaan väkivallalla, joka usein vain pahentaa tilannetta. Tuo väkivalta kertoo usein kuitenkin myös siitä, että monilla on sisällään paha olla.

Miten me sitten kykenisimme elämään rauhassa toistemme kanssa. Tuo sisäinen paha olo johtuu usein siitä, että olemme vihollisuussuhteessa Jumalan kanssa. Tiedämme rikkoneemme häntä vastaan ja pelkäämme Jumalan rankaisevan meitä synneistämme. Sitähän hän vaatiikin, koska on sanonut sanassaan jo kauan sitten, että synnin palkka on kuolema. Jeesus kuitenkin otti tuon meille kuuluvan rangaistuksen päällensä ja kuoli sen tähden Golgatan keskimmäisellä ristillä, että meillä olisi mahdollisuus päästä sovintoon Jumalan kanssa. Jesajan kirjassa sanotaan, että "rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi" (Jes 53: 4-5). Tuo Jeesuksen hankkima rauha sydämmessä meidän on paljon helpompi elää rauhassa itsekunkin myös lähimmäistemme kanssa.

...joita kohtaan Hänellä on hyvä tahto"

Jumalalla on meitä kohtaan hyvä tahto ja joissakin käännöksissä sanotaa, että rakkaus.

Jumala osoitti tuon hyvän tahtonsa ja rakkautensa meitä kohtaa siinä, että "hän antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo joutuisi kadotukseen, vaan saisi ianakaikkisen elämän" (Joh 3:16).

Tuon Jumalan hyvän tahdon toteutumiseen tarvittiin myös se, että Jeesus oli valmis tulemaan tähän maailmaan ja kuolemaan ristillä puolestamme. Sen suurempaa rakkauttahan ei voi ollakaan, että antaa henkensä toisen puolesta niin kuin Jeesus teki. Hän teki sen vieläpä niidenkin puolesta, jotka olivat silloin vielä hänen vihollisiaan ja naulitsivat hänet ristille.

Tarvitaan kuitenkin vielä kolmaskin osapuoli, että tuo Jumalan hyvä tahto pääsee toteutumaan meidän elämässämme, nimittäin me itse. Meidän osuudeksemme jää vain ottaa tuo Jeesuksen hankkima sovitus vastaan, uskoa häneen ja vaeltaa hänen yhteydessään elämämme loppuun saakka.

Näin tuo Jumalan hyvän tahdon lopullinen päämäärä, iankakkinen elämä Taivaassa, pääsee toteutumaan myös meidän kohdallamme. Tällä tiellä meidänkin on helppo yhtyä tuohon enkelten välittämään sanomaan siellä paimenten kedolla: "Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto" ( Lk 2:14).

Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa Teille kaikille!

Erkki Lehtonen