René julistaa ilosanomaa laulaen

02.10.2018

Joensuulaislähtöinen René on pidetty gospelmuusikko paitsi Suomessa ja nykyisessä kotimaassaan Ruotsissa, myös laajalti ympäri maailmaa.

Nykyisin Ruotsissa asustavan gospel-muusikko René Laulajaisen elämä on varsin liikkuvaa. Tänäkin vuonna hän on ennättänyt tehdä esiintymismatkoja Australiaan, Hollantiin, Singaporeen sekä Espanjaan.

- Lisäksi viimeksi olin Bulgariassa. Siellä muun muassa teimme tunnin mittaisen ohjelman yhdessä sikäläisen kristillisen televisioyhtiön kanssa - joka muuten on Euroopan suurin, laulaja kertoo.

- Esiinnyn kirkoissa, ulkomailla laulan englanniksi ja Suomessa suomeksi,

- Ulkomailla ohjelmistoni koostuu pääasiallisesti niin sanotuista hymneistä, eli klassisista hengellisistä lauluista, kuten vaikkapa Amazing Grace tai vastaavan tyyliset kappaleet. Suomessakaan ei ylistysmusiikki kuulu ohjelmistooni, vaan lauluissani on yleensä jokin tarina, René Laulajainen huomauttaa.

- Haluan aistia, mikä on juuri sen hetkiselle yleisölle sopivaa ja hengellisesti ravitsevaa musiikkia, ja siksi en yleensä päätäkään ohjelmistoa etukäteen - ellei mukana ole säestävää ryhmää.

René Laulajainen, joka käyttää taiteilijanimeä René, myöntää että hänelle on vuosien varrella kertynyt melkoinen repertuaari musiikkia 'päähän', josta ammentaa kuhunkin tilanteeseen sopivan musiikkiannin.

• Hyvin usein täytän myös kuulijoiden toiveita. Tällöin aivan ylivoimaisesti pyydetyin on laulu 'Äidin rukous', hän kertoo.

René Laulajainen ei sävellä eikä sanoita ollenkaan itse, vaan esittää ainoastaan toisten tekemää musiikkia.

Juuri näinä aikoina häneltä on tulossa joululevy, ja ensi keväänä myös on luvassa uusi äänite.

René Laulajaisen suosiota kuvaa kultalevyjen määrä. Niitä on tällä hetkellä neljä, eli enemmän kuin kellään muulla suomalaisella gospelmuusikolla.

• Kultalevyyn oikeuttava myyntimäärä on täyttymässä viidennen kerran juuri tänä syksynä, todennäköisesti vielä ennen joulua. Kyseessä on kokoelmalevy "René 14 Parasta".

Kaiken kaikkiaan Renén äänitteitä on myyty 250 000 kappaletta, mikä on iso määrä hengellisestä musiikista puheen ollen. Äänitteitä on 17 suomen- ja kolme englanninkielistä.

• Tilaisuuksissani pääosassa on musiikki. Koen, että se on minun tapani kertoa ihmisille hyvää uutista rakastavasta Jumalasta.

René Laulajainen ei pidäkään varsinaisia saarnoja tai puheita, vaan juttelee lyhykäisesti esittämänsä musiikin lomassa.

- Tilaisuuksia voikin luonnehtia lähinnä konserteiksi, koska musiikin osuus on niin suuri, hän kuvailee.

René Laulajaisen uskoontuloon parikymppisenä nuorukaisena liittyi paraneminen vaikeasta sairaudesta, jonka suhteen lääkärit eivät olleet antaneet enää mitään toivoa. Se oli myös sysäys lähteä esittämään hengellistä musiikkia, jolla tiellä hän edelleenkin on.

Renén musiikkia on mahdollista kuulla Helluntaiseurakunnan temppelillä sunnuntaina 14.10.2018 alkaen kello 16.