HISTORIIKKI JUVAN HELLUNTAISEURAKUNTA 80-VUOTTA
4.6.2017

1900-luvun alussa syntyi herätys, joka nopeasti kasvoi ehkä suurimmaksi yleismaailmalliseksi herätykseksi; helluntailiikkeeksi. Tälle on ominaista omaksua kokemuksellisesti apostolien tekojen toisessa luvussa kuvattu Pyhällä Hengellä täyttyminen; henkikaste kielilläpuhumisen merkkeineen.

Suomessa katsotaan helluntaiherätyksen varsinaisesti alkaneen vuonna 1911. Tällä hetkellä helluntaiherätykseen kuuluu Suomessa noin 50 000 jäsentä 241 seurakunnassa.

Juvalle herätyksen julistajat toivat sanomaa 1920-1930 lukujen taitteessa, jolloin paikkakunnalla vierailivat evankelista Aino Soimaharju ja saarnaajat Topias Sutela ja Elias Takkunen. Vuonna 1936 evankelistat Saimi Pyykkönen omaa sukua Wahlman ja Martta Pasanen syntyjään Uimonen suuntasivat askeleensa paikkakunnalle, jolloin tilaisuuksissa eri kylillä oli runsaasti kuulijoita. Jumala siunasi tuolloin kylvetyn Sanansa ja muutamat ihmiset kokivat uskoontulon.
Nämä uskovat, yhdessä joidenkin evankelisluterilaisen seurakunnan uskovien kanssa alkoivat kokoontua kodeissa rukoilemaan ja tutkimaan raamattua yhdessä. Jumalan Sana ja julistus herätti syvemmän uskonelämän ja Pyhän Hengen kaipuun kuulijoissa ja muutamat saivatkin kokea Pyhän Hengen kasteen, jota seurasi kielilläpuhumisen armolahja.

Helluntaina 29. ja 30. päivä toukokuuta 1937 nämä uskoon tulleet järjestivät juhlat ja seurakunnan perustamiskokouksen Turakkalan kylän Pöllän taloon. Juhlapuhujiksi seurakuntaa perustamaan ohjaavina veljinä oli kutsuttu saarnaajat Fabian Paakkari Mäntyharjulta ja Oskari Manninen Hirvensalmelta.

Juhlien aikana Kastettiin yhdeksän uskovaa, jotka olivat Elsa ja Evert Muttilainen, Ville Noponen, Tauno Pasanen, Dagmar ja Tuovi Mulli, Martta Hyvönen, Terttu Pasanen ja Taimi Levänen. Perustettuun Juvan Helluntaiseurakuntaan liittyivät myös aiemmin Mikkelin Vapaakirkon piirissä uskovina kastetut Tyyne ja Otto Kähärä sekä Albin Kähärä.

Seurakunta alkoi kokoontua kerran kuukaudessa seurakunnankokoukseen, sen lisäksi tilaisuuksia pidettiin eri kylissä tupakokouksina. Vuonna 1967 hankittiin seurakunnalle 100 hengen kokousteltta tilaisuuksien pitämistä varten kesäisin. Kesäjuhlat olivat toki kuuluneet toimintaan vuosittain aina vuodesta 1951, jatkuen 1980 -luvulle asti.

Seurakunnan kokouspaikkana oli 25 vuoden ajan Pöllän talo Turakkalan kylässä, sen jälkeen Sopukan talo, ja vuosina 1963-1980 vuokrahuoneisto Lavosen talossa kirkonkylällä. Kokoontumiset jatkuivat koulu- ynnä muissa tiloissa noin kolmen vuoden ajan.
Vuonna 1983 valmistui kirkonkylään avara ja kaunis oma Temppeli, jonka tiloissa seurakunta on saanut sen jälkeen kokoontua. Vihkijäisjuhlaa vietettiin 24. huhtikuuta 1983.
Kiinteistö- ja käytännönasioita hoitamaan oli perustettu Juvan Rukoushuoneyhdisrys Betania ry vuonna 1948.

Musiikki on kuulunut olennaisena osana seurakunnan jumalanpalveluksiin kuin myös ulospäin suuntautuvaan toimintaan. Erityisesti Kari Laitisen pitkäaikainen panos on ollut merkittävä säestäjänä ja kuoronjohtajana. Nyttemmin vastuuta ovat ottaneet Päivi Kauranen ja Arja Jahnsson.
Pienryhmätoimintaa, esimerkiksi raamattupiirejä on ollut vuosien varrella, ja tänä päivänä säännöllisesti toimiva yhteiskristillinen miesten piiri.

Lähetystyöhön seurakunta on osallistunut perustamisestaan lähtien yhdessä muiden seurakuntien kanssa, ensin Fia Kuitusen, Elias ja Raakel Kossilan sekä Tauno ja Taimi Klenin kannatukseen, jotka tekivät työtä Kiinassa, Singaporessa, Taiwanilla ja Thaimaassa, myöhemmin Juhani Huotarin perheen kannatukseen Boliviassa, Jorma Korhosen Etiopiassa, Kari Karhun Papua-Uudella Guinealla ja Mirjam Huotarin kannatukseen Espanjassa muslimityössä. Täällä hetkellä tuetaan Honkasten toimintaa Unkarissa ja Romaniassa sekä Tarja ja Markku Karjalaisen työtä Tansaniassa.
Kirjamyynnin avulla on evankeliumin sanomaa tuotu juvalaisille hengellisen kirjallisuuden ja äänitteiden välityksellä.

Vanhimmistossa ovat olleet Otto Kähärä, Veikko Mielikäinen, Tauno Pasanen, Kauko Purhonen, Eino Muttilainen, Unto Haatanen, Heikki Riuttanen, Mauri Pasanen, Kari Laitinen, Jari Kauranen, Raimo Roikonen, sekä Eero Timonen.

Seurakunnan työntekijöinä ovat palvelleet Aulis Romppanen, Juhani Mikkonen, Otto Mieskonen, Kalle Niemelä, Matti Hirviniemi, Kari Honkanen, Antero Kemppainen, Juhani Huotari, Reijo Hänninen, Hannu Koivisto, Juhani Laitinen, Marko Selkomaa ja Eino Koistinen. Tällä hetkellä työntekijänä on Erkki Lehtonen.

Jäseniä on nyt noin 60. Pienestä väkimäärästä huolimatta seurakunta on aktiivinen monilla eri toimialoilla. Lapsi- ja nuorisotyö on avainasemassa seurakunnassa.
Sitä on tehty vuosien varrella pyhäkoulujen, kerhojen, leirien ja teetupien muodossa. Paalupaikka oli useiden vuosien ajan tärkeä monille juvalaisnuorille.
Seurakuntalaisten vapaaehtoistyön pohjalta pidettiin Juvalla 1990-luvulla KAN-kirpputoria.
Kaikille avoimia ruokailuja on järjestetty viime vuosina, ja niistä on päävastuun kantanut Vuokko Roikonen.

Yhteistyötä on tehty Juvan evankelisluterilaisen seurakunnan kanssa, muun muassa järjestämällä yhteisiä lasten ja varhaisnuorten iltoja ekä myös yhteinen Juva Missio syksyllä 2014. Samoin jokakesäiseksi vakiintunut Lauluista kaunein -yhteislaulutapahtuma.

Lopuksi voinemme todeta: Eilinen on mennyt, huomisesta emme tiedä, mutta tänään auttaa Herra.
Häneen luottaen haluamme tänään voittaa sieluja Jeesukselle Kristukselle, sekä jo uskossa olevia ohjata syvemmälle Hänen tuntemiseensa. Huomista varten seurakunnan Herra sanoo: Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun (Ilm. 2:10).