Mies yli laidan

Erkki Lehtonen | 3.7.2017 12.35

 

Televisio-ohjelmassa haastateltiin henkilöä, joka oli hypännyt rahtilaivan kannelta, seitsemän metrin korkeudelta, hyiseen mereen pelkissä boxereissa pelastaakseen veden varaan joutuneen työtoverinsa.

Hän oli nähnyt, kuinka tuo hänen työtoverinsa oli yrittänyt kylmässä vedessä vielä viimeisillä voimillaan tarttua hänelle laivasta heitettyyn pelastusköyteen, mutta menettänyt sitten tajuntansa ja painunut pinnan alle. Tämä hänen toverinsa ei ollut epäillyt hetkeäkään hypätessään mereen ystävänsä avuksi. Hän sai hänet lopulta tuotua ylös laivaan vaikka samalla loukkasikin itseänsä.

Tuota haastattelua kuunnellessani mieleeni nousee se mitä Jeesus teki meidän puolestamme ristillä. Hän näki, että me olimme rikkoneet Jumalaa vastaan ja joutuneet pois hänen yhteydestään, olimme kuolemanvaarassa.

Hän näki hätämme, lähti liikkeelle ja antautui itse kuolemaan ristillä puolestamme pelastaakseen meidät. Hän ei jättänyt sitä tekemättä vaikka tiesikin mitä se hänen omalla kohdallansa tulisi merkitsemään. Hän teki sen vain ja ainoastaan rakkaudesta meitä kohtaan niin kuin tuo tuttu raamatun jaekin sen meille ilmaisee: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä” Joh 3:16.

Meidän on kuitenkin joskus vaikea myöntää, ettemme pysty pääsemään enää omin avuin Jumalan yhteyteen. Meidän ainut toivomme tässä asiassa on luottaa ja uskoa Jeesukseen ja antautua hänen pelastettavakseen. Olen kuullut pelastusalan ammattilaisten joskus sanovan, että sellainen ihminen on paljon helpommin pelastettavissa, joka ei enää jaksa laittaa itse vastaan. Tuskinpa meidänkään kannattaisi enää kovin paljoa tuollaista rakkautta vastustella vaan ottaa tuo meille tarjottu apu kiitollisena vastaa.

Ihan oikeutetusti tuota työtoverinsa pelastanutta laivan perämiestä kiitellään siitä mitä hän teki ja ehkä myös palkitaan hengenpelastajan ansiomerkillä. Meilläkin on varmasti aihetta kiittää Jeesusta siitä mitä hän on tehnyt puolestamme.

Hyvää kesää kaikille!

 

Erkki Lehtonen

Pastori, Juvan helluntaiseurakunta